GüncelVideo Haber

Silivri’deki gemi faciasında soruşturma genişledi! ALSU’nun 9 mürettebatı şüpheli

Marmara Denizi’nde 10 mürettebatıyla batan TUĞBERK İMAMOĞLU kuru yük gemisine yönelik arama kurtarma çalışmaları gece boyunca devam ederken kazaya ilişkin adli soruşturmada yeni adımlar atıldı. Çarpışmadan hasar almadan kurtulan ALSU tankerindeki 9 kişi şüpheli olarak işlem görürken, kimlerin adliyeye sevk edileceğine bilirkişi heyetinin hazırlayacağı ön rapor doğrultusunda karar verilecek.

9 mürettebat gemide muhafaza altında

ALSU’nun 10 kişilik mürettebatından aşçı dışındaki 9 kişi hakkında “şüpheli” işlemi uygulandı. İfadeleri gemide alınan şüpheliler, soruşturma ve idari tahkikatın devam etmesi nedeniyle jandarma eşliğinde gemide muhafaza altında tutuluyor.

Bilirkişi heyetinin ön raporunun ardından adliyeye sevk edilecek kişilerin sayı ve kimliklerinin netleşmesi bekleniyor.

Geminin kayıtları incelemeye alındı

Soruşturma kapsamında iki geminin armatör ve işletici şirketleri ile şirket yetkililerine ilişkin bilgiler temin edildi. Şirketlerden kayıt, belge ve dijital verilerin alınması için de talimat verildi.

ALSU’nun seyir, rota ve manevra bilgileri ile köprüüstü ve makine dairesine ait dijital kayıtlar muhafaza altına alındı. İstanbul Bölge Liman Başkanlığından iki gemiye ilişkin bilgiler, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden ise kazadan önceki 12 saati kapsayan kayıtlar istendi.

Telsiz görüşmeleri de tutanak altına alınırken gemi kaptanlığı ve gemi inşaat mühendisliği alanlarında bilirkişiler görevlendirildi.

800 ile bin 100 metre derinlikte olduğu değerlendiriliyor

Batan TUĞBERK İMAMOĞLU’nun 800 ile bin 100 metre arasında bir derinlikte bulunduğu değerlendiriliyor. Delillere ulaşılabilmesi için bu derinlikte çalışma yapabilecek teknik imkanların belirlenmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

Batış bölgesinde deniz yüzeyinde kirlilik görülmesi üzerine sağlık ve çevre tedbirlerine ilişkin inceleme yapılması da istendi.

18 yüzer unsur ve 5 helikopterle arama

Arama kurtarma çalışmalarına Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti, Deniz Kuvvetleri, AFAD ve Kızılay’ın da aralarında bulunduğu ekipler katılıyor.

Bölgede 18 yüzer unsur, 5 helikopter, 2 İHA, 1 uçak ve su altı araması yapan Deniz Kuvvetlerine ait bir gemi görev yapıyor. Mürettebatın aileleri de bölgedeki bekleyişlerini sürdürüyor.

Silivri’de kayıp 10 denizcinin isimleri

TUĞBERK İMAMOĞLU’nda bulunan ve aranan mürettebat şöyle:

Kaptan: Yaşar Kayhan

1’inci Zabıt: Rahmi Temel

3’üncü Kaptan: Atakan Alagöz

Başmakinist: Aydın Demirci

2’nci Makinist: Gencer Aydın

Yağcı: Eyüp Enes Cesur

Güverte Lostromosu: Nidai Duman

Usta Gemici: Nacican Keskin

Gemici: Onuralp Demir

Aşçı: Abdülbaki Mirzaoğlu

4 bin 199 ton rulo sac taşıyordu

Kocaeli’den Aliağa’ya giden boş ALSU tankeri ile İskenderun’dan Karadeniz Ereğli’ye 4 bin 199 ton rulo sac taşıyan TUĞBERK İMAMOĞLU, Silivri açıklarının yaklaşık 35 kilometre güneyinde çarpışmıştı.

Yaklaşık 90 metre uzunluğundaki 1990 yapımı TUĞBERK İMAMOĞLU’nun kazanın ardından yaklaşık 11 dakika içinde battığı bildirilmişti.

Kaynak: NationalTurk

NationalTurk

Türkiye ve Dünyanın en objektif gazetesi NationalTurk ile son dakika haberler ve gelişmeler, ilginç haber başlıklarını takip edin.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu