Avrupa’da öğrenci protestoları yeni bir ülkeye yayıldı. Fransa’daki lise eylemlerinin ardından Belçika’nın Liege bölgesinde öğrenciler bazı okulların önünde kendiliğinden toplanarak eğitim koşullarına ilişkin taleplerini dile getirdi.
Okulların önünde gerginlik çıktı
Gün ilerledikçe bazı eylemlerde tansiyon yükseldi. Polis, kimi okulların önünde havai fişek, yumurta, elma ve güvenlik bariyerlerinin fırlatıldığını bildirdi.
Hors-Chateau bölgesindeki Marie-Therese Enstitüsü önünde ateş yakılırken, scooterlar ve güvenlik bariyerlerinin de alevlerin içine atıldığı belirtildi.
College Saint-Barthelemy’de ise cam bir kapının demir çubukla kırıldığı bildirildi.
Polis okulların çevresinde önlem aldı
Olayların ardından etkilenen okulların çevresine çok sayıda polis sevk edildi.
Eylemlerin öğretmenler ya da sendikalar tarafından organize edilmediği, öğrencilerin kendiliğinden bir araya geldiği belirtildi.
Öğrenciler ne istiyor?
Öğrenciler sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılmasını, yeterli personel sağlanmasını, öğrenci ve velilerin görüşlerinin daha fazla dikkate alınmasını ve eğitime eşit erişim talep ediyor.
Göstericiler ayrıca alınacak kararların “geleceği yıkmak değil, inşa etmek” yönünde olması gerektiğini savunuyor.
Fransa’da da eylemler sürüyor
Belçika’daki gösteriler, Fransa’da lise öğrencilerinin günlerdir okulların girişlerini kapattığı ve daha iyi eğitim koşulları talebiyle protestolar düzenlediği bir dönemde başladı.
Kaynak: NationalTurk












