İtalya’da okullardaki yabancı öğrenciler ve kıyafet kurallarına ilişkin yeni bir düzenleme gündemde. Başbakan Giorgia Meloni, hükümetin sınıflarda yabancı öğrenci oranını sınırlandırmayı, uyum sorunu yaşayan öğrencilerin ebeveynlerine İtalyanca öğrenme zorunluluğu getirmeyi ve okullarda burka ile başörtüsünü yasaklamayı planladığını açıkladı. Öneri, eğitim çevrelerinden muhalefete kadar geniş bir kesimde tartışmaya yol açtı.
Yüzde 30 sınırı yeniden gündemde
İtalyan basınında yer alan değerlendirmelere göre hazırlanan düzenleme, 2010 yılında getirilen ancak bağlayıcı olmadığı için sınırlı şekilde uygulanan yüzde 30’luk yabancı öğrenci oranına yasal dayanak kazandırmayı hedefliyor.
Eğitim Bakanı Giuseppe Valditara ise planın tüm yabancı öğrencileri kapsamayacağını savundu. Valditara’ya göre düzenlemenin odağında, İtalyanca bilmeyen veya dil seviyesi çok düşük olan AB dışı ülkelerden gelen öğrenciler bulunacak.
Eğitimciler uygulanabilir bulmuyor
Ulusal Okul Müdürleri Derneği Başkanı Antonello Giannelli, önerinin eğitim açısından anlaşılabilir olduğunu ancak sahada uygulanmasının ciddi sorunlar doğuracağını söyledi.
Özellikle okul öncesi ve ilköğretimde öğrencilerin yaşadıkları bölgedeki okullara kayıt yaptırdığını hatırlatan Giannelli, yabancı nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yüzde 30 sınırının nasıl uygulanacağı konusunda soru işaretleri bulunduğunu belirtti.
Roma’daki Francesca Morvillo Enstitüsü Müdürü Valeria Sentili de benzer şekilde, ailelerin çocuklarını evlerine yakın okullara göndermeyi tercih ettiğini ve mevcut yüzde 30 tavsiyesinin dahi pratikte uygulanmasının zor olduğunu ifade etti.
Muhalefetten Meloni’ye eleştiri
Ana muhalefetteki Demokratik Parti lideri Elly Schlein, önerinin uygulanabilir olmadığını savundu ve Meloni hükümetini göç politikası üzerinden eleştirdi.
5 Yıldız Hareketi Başkan Yardımcısı Vittoria Baldino ise düzenlemeyi gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde gündeme getirilen siyasi bir hamle olarak nitelendirdi.
Mattarella’dan entegrasyon mesajı
Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da Amatrice’deki eğitim-öğretim yılı açılışında yaptığı konuşmada doğrudan Meloni’nin adını anmadan okulların entegrasyondaki rolüne dikkat çekti.
Mattarella, İtalya Anayasası’nın 34. maddesine atıfta bulunarak okulların herkese açık olduğunu söyledi. Okulların gettolaşmayı önlemesi, toplumsal bağları güçlendirmesi ve farklı kesimler arasında uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.
İtalya Episkoposlar Konferansı Başkanı Kardinal Matteo Maria Zuppi de eğitim kurumlarının kapsayıcı olması gerektiğini ifade etti.
İtalya’da yaklaşık 930 bin yabancı öğrenci var
İtalyan basınında yer alan verilere göre ülkedeki öğrencilerin yaklaşık yüzde 11,6’sını yabancı öğrenciler oluşturuyor. Bu sayı yaklaşık 930 bine karşılık geliyor. Yabancı öğrencilerin yaklaşık üçte ikisinin ise İtalya’da doğduğu belirtiliyor.
Meloni, partisinin gençlik kollarının etkinliğinde yaptığı açıklamada, sınıflardaki yabancı öğrenci sayısına yasal sınır getirilmesi, bazı yabancı öğrencilerin ebeveynlerine İtalyanca öğrenme zorunluluğu uygulanması ve okullarda burka ile başörtüsünün yasaklanmasını içeren düzenlemenin Bakanlar Kurulu’na geleceğini söylemişti.
Kaynak: NationalTurk












